Efter funderingar

2016-11-16 | 19:18:42
Jag har försökt att skriva många inlägg kring det amerikanska valet. Jag har försökt vrida och vända på det, analysera det, försöka hitta fördelar och nackdelar, försöka förstå och ta bort den oro som många av oss känner. Jag har försökt att lyssna åt båda hållen för att förstå bättre, jag har kollat på videos för att förstå det amerikanska valet, jag har försökt att lyssna på olika människor, åsikter m.m. för att försöka få ett ljus ut ur tunneln.
 
Jag ska vara ärlig och säga att jag tagit en paus från media. Att Trump vann har påverkat mig mer än vad jag vågar erkänna. Mycket har hänt sen valet men jag är fortfarande rädd för det tillbaka steget som USA har gjort, samt så är jag rädd för Trumps impulsiva beteende som visats i debatter och hans sätt att diskutera och argumentera med andra. Dock så måste jag erkänna att jag vart pleasantly surprised att han gav Clinton lovord i sitt victory speech, och att orden kändes genuina (länk till klipp).
 
Personligen kan jag inte bidra med något nytt gällande denna händelse. Van Jones sa det alla nog hade velat höra från Hillary Clinton (länk till klippet här) och John Barrowman sa det en behövde höra för att orka fortsätta trots det stora steget bakåt (länk till klippet här). Det finns många fler uttalanden som gjorts som varit bra, men dessa två är de som gjort störst intryck på mig och fått mig att inse att trots Trump är president så kan folket fortfarande bidra till förändring.
 
Det mest skrämmande är väl att samma sak som hände under brexit kommer ske i USA som följd av detta val. Men jag hoppas stort, och kansk även naivt, att folk kommer ta ställning till det som händer och att det kommer bli som när vi alla uppmärksammade Ferguson på tumblr, twitter, facebook m.m. och om vi har tur så kanske Trump är en person som vänder kappan efter vinden när han får för mycket motstånd (vilket känns som att det är en möjlighet). Dessutom, om jag och andra har förstått det hela rätt, så verkar han ha vunnit folks röster i hopp om att göra revolution mot politiker (för ingen tycker om politiker) samt försöka få en person "av folket" som president i hopp om bättre resultat (de kanske borde ha sett en del av Brand Sins video?).
 
En kan i varje fall säga att detta är ett val som påverkat oss alla, på ett eller annat sätt. Det jag hoppas på är att folk kommer att fortsätta kämpa för ett bättre samhälle och ge Trump motstånd om han skulle uppfylla några av sina inhumana löften och att Mike Pence tankar kring gay conversive och shock therapy aldrig får se ljuset. Men jag hoppas även att protesterna mot att Trump ska bli president går igenom och att det antingen blir en omröstning eller att Clinton blir president. Det känns som att the electoral college får en motståndsrörelse är bra och att det är behövligt (länk till klipp om vad electoral college är - ett annat perspektiv på electoral college) för att utveckla en demokrati som känns rättvis.
 
Det finns flera olika vinklar att se på resultatet av valet och vi kan i detta läge bara vänta och se om protesterna får effekt eller vad för sorts president Trump kommer att vara. Det som är viktigt är att inte ge upp hoppet och försöke ge motstånd från olika delar av världen om något går snett.
 
Det finns flera olika klipp en kan se gällande valet och hur val går till i USA. Jag skulle personligen rekommendera Adam Ruins Everything eftersom han presenterar fakta på ett roligt och förståeligt sätt, plus att de lägger ut vart informationen kommer ifrån så en kan gå in och kolla om det de säger är rimligt eller om en vill säga emot dem. Jag skulle även tipsa om att kolla på hela Adam Ruins Everything Election Special och Adam Ruins Election, båda finns i ett irriterande bildformat på youtube men de ger en bra insikt i hur USAs val går till och the Election Special ger ett bra historiskt perspektiv.

Ett beroende

2016-11-08 | 04:55:04
Ifall en undrar vad jag gör på min fritid så är Skyrim svaret. Jag har länge haft viljan till att vlogga eller så eftersom jag tycker det är kul, men eftersom jag endast spelar Skyrim 95% av tiden jag är vaken så känns det som att det skulle bli en väldigt tråkig vlogg. Det där med att blogga känns också lite "meh" när Skyrim bara är några få knapptryck bort. En kan lugnt säga att jag är beroende.
 
Jag hade troligen tröttnat, eller åtminstone dragit ner på mitt spelande av Skyrim om det inte vore för alla mods. Det gör verkligen spelet mycket roligare, svårare och intressantare. En besitter makten att själv forma allt efter vad en själv föredrar. En skapar på ett sätt ett helt nytt personligt spel och det gör det bara så mycket roligare! Trots att min dator som jag spelar på är väldigt dålig i form av att få kvalité på spelen (tror dessutom inte att det är en speldator), så får jag ett fantastiskt spel trots de mod jag har installerade.
Den största anledningen till att jag älskar Skyrim, eller vilket spel som helst egentligen, är för att det hjälper väldigt mycket mot mitt instabila psyke som går i perioder av att må bra och ibland vilja lägga mig i ett hörn och gråta. Det hjälper mig att distrahera, att "hitta det positiva", att fokusera på något som gör att jag känner av ett belöningssystem. Speciellt nu när jag kommer framåt i storyn, hittat min typ av karaktär och uppbyggnad, min typ av svårighetsgrad och kunna fortsätta utmana mig själv. Det hjälper verkligen mig att må någorlunda bättre, och det kan även hjälpa mig att bearbeta vissa ångestframkallande ämnen.
 
Det är för det mesta därför jag vänt mig till spel, för att det hjälper mig att slappna av på ett sätt som känns bra och bekvämt. Jag får även möjligheten till att jobba mot att må bättre när jag egentligen inte orkar hantera det. Det bästa med Skyrim är också det att jag besitter mer kontroll över hur jag ska spela än en gör med online spel där en del av kontrollen försvinner då flera påverkas av ens närvaro. Jag tycker om att kunna bestämma när jag ska sluta och vart, även fast jag inte använder mig av den så gör den kontrollen ändå ganska mycket för mig. Det är en bekvämlighet.
Men jag inser att Skyrim börjar blir ett sådant där jobbigt beroende som WoW var när jag gick i skolan. Så planen är att jag ska försöka trappa ner på det och börja gå ut mer och kanske, eventuellt, börja vlogga då det är något jag skulle vilja testa och se om det kan hjälpa mig att bli av med en del rädslor jag har att göra inför främlingar, men vi får se om jag lyckas bygga upp tillräckligt mycket mod för det och ifall jag faktsikt kan släppa på Skyrim spelandet. Det återstår att se.
 
Däremot kommer jag troligen dumpa skärmdumpar här eftersom det är ett fantastiskt spel, och trots min låga kvalité i spelet så är det ändå fantastiskt! Sedan vill jag inte glömma min fina Wood Elf karaktär som jag utvecklat i några veckor och vars äventyr kanske snart tar slut då det mesta snart är gjort (har dock hela Dragonborn DLC att klara ut, så kanske inte riktigt än ändå).

"Riktiga män"

2016-11-01 | 13:15:00
En riktig man. Vad innebär det? Är en riktig man de som dricker sig berusade på krogar och är högljudda? Är det de som gör kvinnor osäkra på natten? Är en riktig man en sådan som inte visar sina känslor, håller allt inom sig och tar istället ut det fysiskt genom att slåss. För en riktig man måste väl vara stark och känslokall?
 
Eller är en riktigt man de som är känslosamma, som visar att de bryr sig. De som gör kvinnor bekväma trots att 98% av de som begår våldtäkter är just män. Trots att majoriteten av personerna som gett kvinnor negativa upplevelser har varit män. Är riktiga män de som står upp för vår jämställdhet? De som försöker ta bort våldskulturen som råder inom sporter, de som aktivit försöker göra rätt för sig och utbilda sig mer och sina kamrater. Att stå sida vid sida av folk som delar med sig av sina negativa upplevelser av män. Är det en riktig man?
 
Nej. En riktig man är alla män. Att påstå annat är att försöka leka med den sköra maskuliniteten och vända den till det hållet en själv föredrar. Jag hatar uttrycket "riktiga män", för det är ett skevt uttryck. På samma sätt som en använder sig av "riktiga kvinnor" för att ge uttryck för vilket skönhetsideal kvinnor borde följa. Det finns inga "riktiga män" eller "riktiga kvinnor", för alla finns och är inte på låtsas för att de inte agerar eller ser ut på ett sätt som en själv tycker är lämpligt.
 
Att säga att "riktiga män" bör bete sig på ett sätt för att vara en "riktig man" är att anspela på den sjuka maskuliniteten som i sin tur bidrar till machokulturen. Det är inte rättvist mot varken män eller kvinnor att anspela på att en är "på riktigt" ifall en gör som en själv vill. För en är varken en "riktig man" eller en "riktig kvinna" om en gör si eller så. Det är en är däremot är att en är medmänsklig om en tänker på sin omgivning, ifall en försöker skapa en säker plats för hela omgivningen. Det handlar inte om att vara en "riktig man" utan att vara en bra medmänniska. Varför vill en envisas om att byta ut ordet medmänniska mot "riktig man"? Är verkligen ordet "medmänniska" ett sådant laddat ord att en hellre tar avstånd från det tillskillnad från "riktig man"?
 
Nej. Män och kvinnor är fortfarande riktiga oavsett om du inte tycker om hur de ser ut eller hur de agerar. Det en bör satsa på är att vara en bra medmänniska, för dig själv och din omgivnings skull. För alla förtjänar att må bra och inte behöva tänka på hur en bör vara för att vara "en i gänget" utan bara behöva tänka på hur en kan behandla varandra på ett schysst sätt.