Hamilton - The World Was Wide Enough

2016-05-01 | 20:26:00
Idag är det första maj och i Borlänge så marcherade nazister på gatorna i skydd av polisen. Rädslan börjar krypa tillbaka till mig. Jag är arg, nästintill förbannad. Jag vill göra något. Jag vill skrika ut och argumentera för min sak. Detta är inte okej. Varför får dessa människor marchera? Varför får de utrymme att sprida sitt budskap? Varför reagerar inte politiker? Polisen? FN? Folket reagerar, men varför gör ingen myndighet det?
 
Sverige har visserligen fått kritik tidigare från FN för att vi ger nazister utrymme att sprida sitt budskap. Det strider mot FN-konventionen mot rasism. Det ska vara straffbart att ens organisera den här typen av organisationer. Men ändå får de det utan att varken regeringen eller polisen reagerar. Grundlagen gällande yttrandefrihet borde inte kunna gälla när den strider mot de mänskliga rättigheterna! Jag tror till och med att FN:s lagar gäller före lagarna i landet eftersom FN finns till för att förhindra fler krig.
 
Ändå sitter jag här efter att ha sett en kort video som visar hur nazisterna marcherar med skydd av polisen. Jag skakar av ilska. Jag tänker på historielektionerna jag haft gällande andra världskriget och diskussionerna gällande Hitlers skickliga retorik till att vända ett helt folk. Jag tänker på filmen Hannah Arendt om den banala ondskan. Jag tänker på filmen The Pianist där en får det hemskaste en kan tänka sig visualiserat. Jag tänker på känslan av hur det måste kännas att dö ett sådant våldsamt sätt. Att vara i förnekelse.
 
Varför är vi i förnekelse? Det är ingen lek. Jag önskar också att detta bara var en lek av små barn som låtsas att pinnar är pistoler, men nej. Det är allvar. Detta är vuxna som troligtvis har tillgång till vapen. Vill ni skriva om eran organiserad kriminalitet, här har ni den! Rakt framför näsan på er!
 
Jag vill ha fler reaktioner. Fler personer som reagerar på regeringens passivitet i försvar om att vi har yttrandefrihet och en lag som säger att alla har rätt att demonstrera. Detta handlar inte om att en har olika åsikter, att en tillhör högern eller vänstern - det handlar om att människors rätt till att få leva blir hotade! Att så länge en ger dessa människor utrymme att sprida sitt budskap så är en inte bättre än nazityskland!
 
The world is wide enough for both you and I.